'Huis verduurzamen? Er is meer mogelijk dan je denkt!'

Wietse en Jettie Tichelaar zijn begaan met het milieu. En na het tochtige huurhuis waar ze eerder woonden, was wat meer wooncomfort ook welkom. Voor hen waren dat dan ook de belangrijkste drijfveren om hun aangekochte jaren zeventig woning in Joure te verduurzamen. Ze kozen voor het hele pakket: zonnepanelen op het dak, het opnieuw isoleren van de zolder, twee warmtepompen – een buiten voor het binnenklimaat en een boven voor de warmwaterhuishouding – en dubbel glas in de grote woonkamerramen. Wietse: “Dat kon omdat er uitstekende subsidiemogelijkheden waren.”

Het begon in januari 2016 met een voorlichtingsbijeenkomst van Tûk Wenjen een initiatief van de gemeente De Fryske Marren. Vervolgens had het jonge stel een vrijblijvend gesprek met een adviseur van SIAN. “Iedere situatie is anders”, zegt Wietse. “Wij wisten niet wat voor onze situatie geschikt was. Fijn dat er dan iemand is die samen met jou de mogelijkheden op een rijtje zet.”

Duurzaamheidslening

De betrokkenheid van SIAN heeft hen heel wat kopzorgen gescheeld, vervolgen ze. Wietse: “Wij wisten bijvoorbeeld niet dat er zoveel mogelijkheden waren voor subsidie. En welke zonnepanelen hadden we moeten kiezen? We hadden ook nog nooit gehoord van een energiebespaarlening, een lening met een gunstige rente om de aanpassingen ook financieel mogelijk te maken.” Jettie vult aan: “Dat de bedrijven die de werkzaamheden uitvoeren voldoen aan de selectievoorwaarden van de gemeente geeft ook een fijn gevoel van vertrouwen.”

Woongenot

Natuurlijk betekenen de nodige werkzaamheden wel wat extra drukte, maar de overlast viel uiteindelijk reuze mee. Er was een dagdeel nodig voor het plaatsen van de ramen, de zolder was in twee dagen geïsoleerd en met het plaatsen van de pompen en bijbehorend leidingwerk waren enkele dagen gemoeid. Maar je hebt dan wel mooi een milieuvriendelijk, comfortabel huis. Jettie: “Mijn dikke truien kunnen voortaan in de kast blijven.”

Tip van Wietse en Jettie: “Laat je goed voorlichten over het geluid van de warmtepomp. De ene maakt meer lawaai dan de andere en je wilt je buren wel tot vriend houden!”

Agenda 2017

 

Tûk Wenjen was van december 2016 tot
en met maart 2017 on tour en kwam op
verschillende plaatsen in de gemeente om informatie te geven over energiezuinig wonen.

 

Na deze tour zitten we zeker niet stil. De komende tijd bereiden we ons namelijk voor op het nieuwe seizoen die van start gaat in het najaar van 2017. Meer informatie volgt.