Ondanks het warme weer is het goed om je woning te ventileren.

Het kan zijn dat je woning een slecht binnenklimaat heeft. Dit kan komen door een te hoog percentage CO2, een hoog vochtgehalte of juist te droog. Dit is niet goed voor je gezondheid en hierbij kun je klachten krijgen zoals; geïrriteerde ogen, een droge keel, hoofdpijn en vermoeidheid.

De ideale temperatuur in je woning ligt tussen de 19 en 22 graden. In de slaapkamer mag de temperatuur wel iets lager zijn. Het is daarom belangrijk om in de zomer je woning koel te houden.

Indien je een vloerverwarming hebt, dan kun je deze beste op 19 graden zetten en in de zomer op minimaal 16 (of op de koelstand, indien je deze hebt). De luchtvochtigheid van je woning moet ongeveer tussen de 40-60 procent zitten. En frisse lucht is ook belangrijk, een raam openzetten helpt, maar een ventilatiesysteem werkt nog beter. Continue ventilatie is ook juist goed voor de luchtvochtigheid in je woning.

Wil je weten wat voor binnenklimaat jouw woning heeft?
Je kunt gratis een luchtkwaliteitsmeter in bruikleen nemen als je inwoner bent van gemeente De Fryske Marren. Via een app kun je de resultaten van de meter bekijken en met een adviseur delen, als je dat wilt.

Heb je behoefte aan meer informatie of wil je direct de luchtkwaliteitsmeter aanvragen?
Mail naar duurzaam@defryskemarren.nl of ga naar de pagina over binnenklimaat onderzoek.