Meten is weten

Energieverbruiksmeter

Een gemiddeld gezin betaalde tot voor kort jaarlijks ongeveer € 770 aan elektriciteit. Door de stijgende prijzen is dit inmiddels opgelopen tot ruim € 2000. Huishoudelijke apparaten zijn een grote kostenpost op de energierekening. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om hierop te besparen. Voordat u kunt beginnen met besparen is het belangrijk om te weten welke apparaten veel energie verbruiken. De grootste energieslurpers zijn meestal de (af)wasmachine, droger, koelkast, vriezer en verlichting.

De eerste stap om uw energieverbruik te verlagen

Uw apparaten zo effectief mogelijk gebruiken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u de (af)wasmachine pas aan zet als deze vol is. Gebruik de energiezuinige programma’s en laat de was zomers lekker drogen in de zon. Let er bij het gebruik van de waterkoker op dat u alleen het water verwarmt wat u ook echt gaat gebruiken.

Heeft u uw TV op stand-by staan of laat u soms stekkers in stopcontacten zitten? Dit noemen we sluipverbruik. Op jaarbasis verbruikt een gemiddeld gezin hierdoor bijna 450 kWh dit is omgerekend ongeveer € 245.

Met een energieverbruiksmeter kunt u heel gericht kijken welke apparaten in uw huis veel energie verbruiken. Bij de balies van het gemeentehuis in Joure en de servicepunten in Lemmer en Balk kunt u een energieverbruiksmeter lenen die u zeven dagen gratis mag gebruiken.

Via het formulier aan de zijkant van deze pagina kunt u de verbruiksmeter aanvragen.

Een witte digitale timer op een witte achtergrond.