Zomertips: energie besparen

Het is zomer. Daarom geven wij een paar handige bespaartips die je makkelijk kunt toepassen tijdens warmere dagen.

Tip 1: droog je was buiten
Een droger gebruikt veel stroom. Je was op een rek of aan de lijn laten drogen is gewoon gratis. Als je 120 keer per jaar (dat is ongeveer 2 keer per week) je was aan de lijn laat drogen in plaats van in de droger, bespaar je 233 kWh per jaar (dat is € 160 met de huidige stroomprijs, en € 60 met de stroomprijs op lange termijn)*.

Tip 2: een koel huis
Wil je een koel huis tijdens warme zomerdagen? Zorg er dan voor dat de warmte niet in huis komt. Doe bijvoorbeeld de zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. ‘s avonds, ’s nachts en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler. Doe dan zoveel mogelijk de ramen open. Op deze manier kun je de airco zo weinig mogelijk gebruiken.

Tip 3: verkoeling door een groen dak
Van een plat dak kun je een groen dak maken. De plantjes zorgen voor verkoeling en je kan het goed combineren met zonnepanelen en dakisolatie. Planten tegen de gevel en bomen rond het huis houden je huis ook koeler. Zo hoef je geen airco te gebruiken.

Tip 4: korter douchen
Na een zomerse dag is het fijn om je even lekker af te spoelen onder de douche. Daardoor douche je misschien wel vaker dan in de winter. Hoe kun je dan toch energie besparen? Douche maximaal 5 minuten, neem bijvoorbeeld een handige douchetimer. Installeer ook een thermostatische mengkraan. Daarmee is het douchewater sneller op de gewenste temperatuur. En wist je dat…een liter warm water zorgt voor 10 keer zoveel CO2-uitstoot als een liter koud water.

Tip 5: reinig je zonnepanelen.
Zomer is het seizoen met de meeste zonuren. Heb jij al zonnepanelen? Het verwarmen van de jacuzzi of het zwembad, daarmee verbruik je in de zomer meer energie. Dan zijn een paar zonnepanelen op je dak erg handig. Maar let je er goed op dat ze nog schoon zijn? Vuile zonnepanelen vangen minder zonlicht op. En dat betekent minder energieopwekking.

Als zonnepanelen onder een hoek van meer dan 20 graden liggen, spoelt de regen ze vanzelf schoon. Schoonmaken is dan in principe niet nodig, tenzij er hardnekkige vlekken op komen, bijvoorbeeld door vogelpoep of algengroei. Dan is een regenbui niet voldoende en kun je beter wel schoonmaken. Bij panelen die (bijna) plat liggen, is het ook aan te raden om ze minstens eens per jaar schoon te (laten) maken*. Nog geen zonnepanelen op je dak? Dan is dit het goede moment op ze te plaatsen.

* bron: Milieu Centraal. Kijk voor meer tips ook eens op de website van Milieu Centraal

 

Witte t-shirts die aan een waslijn hangen.