Wilt u comfortabeler wonen, besparen op uw energierekening én bijdragen aan een duurzamere samenleving? Tûk Wenjen helpt u om deze drie vliegen in één klap te slaan. Met dit energiebesparingsproject van de gemeente kunt u subsidie krijgen voor advies op maat. Inmiddels hebben honderden inwoners van De Fryske Marren daar hun voordeel mee gedaan.

Johan Lukkes, projectleider Tûk Wenjen

Johan Lukkes, projectleider Tûk Wenjen (foto: Jan Slump)

Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je ruiten door beter isolerend dubbel glas. Of aan het aanbrengen van vloerisolatie. Vaak is een aantal simpele ingrepen al genoeg om je woning energiezuiniger te maken en tegelijkertijd het wooncomfort te verhogen. “Maar doe het wel meteen goed”, zegt Johan Lukkes, projectleider van Tûk Wenjen. “Het is altijd verstandig om eerst een plan van aanpak op te stellen, gebaseerd op deskundig advies. Je wilt er bijvoorbeeld niet achter komen dat je je dak moet laten isoleren, nádat je er zonnepanelen op hebt laten leggen.”

Subsidie voor advies en investeringen
Een goede manier om van start te gaan, is om een basis energieadviesgesprek aan te vragen bij een van de deelnemende adviesbureaus van Tûk Wenjen. Dit is een energieadvies op maat, waaruit blijkt wat u kunt doen om uw woning te verduurzamen, hoeveel dat kost en welke subsidie- en financieringsmogelijkheden daarvoor bestaan. Voordat u zo’n adviesgesprek plant, kunt u daarvoor subsidie aanvragen via Tûk Wenjen.

Ook is subsidie mogelijk voor een gasloos en energieneutraal adviesgesprek. Hiermee krijgt u inzicht in de maatregelen en kosten die nodig zijn om uw huis energieneutraal en gasloos te maken. ‘Energieneutraal’ betekent dat de energie die u gebruikt in balans is met de energie die u zelf opwekt. Dit adviesgesprek is aan te vragen bij Energie Inspectie Friesland.

Daarnaast is er de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) van het Rijk. Hiermee kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet.

 

Lees het artikel ook in de gemeentelijke bijlage ‘Tusken de Marren’ in Groot de Fryske Marren.