Tûk Wenjen is in De Fryske Marren een begrip. In de ongeveer zeven jaar dat dit energiebesparingsproject van de gemeente bestaat, hebben al vele honderden inwoners het benut om hun woning te verduurzamen. Om het mensen op dat gebied nog makkelijker te maken, heeft Tûk Wenjen er vier nieuwe diensten bijgekregen.

 “Heb je besloten om je woning energiezuiniger te maken, doe het dan meteen goed”, zegt Johan Lukkes, projectleider van Tûk Wenjen. “Ga niet zomaar van start, maar stel altijd eerst een doordacht plan van aanpak op. Je wilt er bijvoorbeeld niet achter komen dat je je dak moet laten isoleren, nádat je er zonnepanelen op hebt laten leggen.”

 Johan: ‘Stel altijd eerst een plan van aanpak op’

Maar hoe kom je aan zulke informatie? Dat gaat makkelijk en voordelig via Tûk Wenjen. Met dit project kun je subsidie krijgen van de gemeente voor verschillende soorten adviesgesprekken voor het besparen van energie. Na zo’n gesprek ben je tot niets verplicht. En wil je maatregelen laten uitvoeren, dan kun je zelf kiezen door wie je dat laat doen. Kies je voor een ‘tûk bedrijf’ − een bedrijf dat een selectieprocedure van Tûk Wenjen heeft doorlopen − dan weet je dat het voldoet aan de kwaliteitseisen van de gemeente.

Advies op maat
Een van de producten van Tûk Wenjen is het basis energieadviesgesprek. Dit is een energieadvies op maat waaruit blijkt wat je kunt doen om je woning te verduurzamen, hoeveel dat kost en welke subsidie- en financieringsmogelijkheden daarvoor zijn. Het gesprek kun je aanvragen bij een van de deelnemende adviesbureaus. Ook is subsidie mogelijk voor een gasloos en energieneutraal adviesgesprek. Hiermee krijg je inzicht in de maatregelen en kosten die nodig zijn om je huis energieneutraal en gasloos te maken. ‘Energieneutraal’ betekent dat de energie die je gebruikt in balans is met de energie die je zelf opwekt. Dit adviesgesprek is aan te vragen bij Energie Inspectie Friesland. In aanvulling op deze twee adviesgesprekken heeft Tûk Wenjen nu vier nieuwe producten (zie kader), waarmee je gericht hulp kunt krijgen bij het verduurzamen van je woning.

Informatie- en thema-avonden
Sinds Tûk Wenjen bestaat, zijn ieder jaar zo’n zes ‘groene startavonden’ gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen aanwezigen informatie over het project en over wat ze kunnen doen om hun woning energiezuiniger te maken. Johan: “Wij voorzien daarmee duidelijk in een behoefte, want die avonden zijn steeds goed bezocht. We zijn bijvoorbeeld al vijf keer in Sint Nicolaasga geweest en elke keer was de zaal gevuld.”

Vanwege het coronavirus zijn fysieke bijeenkomsten al een tijd niet mogelijk, maar op 30 november jl. is de eerste digitale informatieavond van Tûk Wenjen gehouden. In het nieuwe jaar volgen waarschijnlijk meer. Daarnaast vinden in 2021 twee à drie (eventueel digitale) thema-avonden plaats, over onderwerpen als isolatie en het duurzaam opwekken van energie.

‘Tûke bewenners’
Bij de informatieavonden zijn elke keer ‘tûke bewenners’, oftewel ambassadeurs van Tûk Wenjen betrokken. Deze inwoners van De Fryske Marren vertellen over hun ervaringen met het project en inspireren anderen om ook hun woning te verduurzamen. Twee van deze ‘tûke bewenners’ zijn Martijn en Vivian, die met hun drie dochters in Rotsterhaule wonen. Vijf jaar geleden startten zij via Tûk Wenjen met het energieneutraal maken van hun oude woonboerderij.

Vivian: ‘Iedereen kan wel íéts doen voor een duurzamere samenleving’

Vivian: “Tot nu toe zijn wij vooral bezig geweest met isoleren. We zijn begonnen met het dak en de vloer en nu plaatsen we extra isolerend glas in de kozijnen. Het is natuurlijk mooi als wij zo kosten kunnen besparen en onze woning een beter energielabel kunnen geven. Maar we doen het zeker ook om bij te dragen aan een duurzamere samenleving. We hebben met z’n allen de verantwoordelijkheid om deze planeet zo gezond mogelijk door te geven aan de volgende generaties.”

Ook ambassadeur worden van Tûk Wenjen? Daar zijn wij blij mee! U kunt u hiervoor aanmelden via het e-mailadres duurzaam@defryskemarren.nl.

Nieuwe diensten van Tûk Wenjen
Tûk Wenjen heeft er sinds kort een viertal nieuwe diensten bij:

  1. Isolatieonderzoek. Door een woning goed te isoleren kun je veel energie besparen. Bovendien brengt het meer comfort in huis. Tijdens een isolatieonderzoek bekijkt een adviseur samen met u hoe het ervoor staat met de isolatie in uw woning. Mogelijk worden gaten in de muren en het dak gemaakt om de dikte van de isolatie te kunnen vaststellen. Er wordt geen uitgebreid rapport opgesteld. Afhankelijk van het type woning duurt het onderzoek 45 à 60 minuten.Dit isolatieonderzoek kost normaal gesproken € 75,-. Via onze website kunt u een kortingsvoucher* aanvragen die u kunt inleveren bij een bedrijf dat deelneemt aan Tûk Wenjen. Zo kost het onderzoek slechts € 40,-.
  2. Thermografische quickscan. Ook een thermografische quickscan laat zien hoe goed of slecht een woning geïsoleerd is. De adviseur loopt samen met u een rondje om uw woning en brengt met een thermografische camera eventueel onnodig energieverlies in beeld. U kunt meteen meekijken en krijgt uitleg over de lekken en de te nemen maatregelen. Er wordt geen uitgebreid rapport opgesteld. De scan duurt 30 à 45 minuten. Deze thermografische quickscan kost normaal gesproken € 60,-. Via tukwenjen.nl kunt u een kortingsvoucher* aanvragen die u kunt inleveren bij een bedrijf dat deelneemt aan Tûk Wenjen. Zo kost de scan slechts € 25,-.
  3. Cv-check.Is een cv-installatie van een woning slecht afgesteld, dan kan dat leiden tot wel 10% meer gasverbruik. Met behulp van een infraroodcamera controleert een adviseur of uw cv-installatie goed is ingeregeld. Als blijkt dat dit niet het geval is, kan een installatiebedrijf dat alsnog voor u doen (dit laatste maakt geen deel uit van de cv-check). Afhankelijk van het type woning duurt de check 30 à 45 minuten. Deze cv-check kost normaal gesproken € 50,-. Via tukwenjen.nl kunt u een kortingsvoucher* aanvragen die u kunt inleveren bij een bedrijf dat deelneemt aan Tûk Wenjen. Zo kost de check slechts € 15,-.
  4. Binnenklimaatonderzoek.Veel woningen hebben een slecht binnenklimaat: een te hoog percentage CO2, een te hoog vochtgehalte of juist te droog. Dit is niet goed voor de gezondheid. Bij de balie van het gemeentehuis kunt u een luchtkwaliteitsmeter halen die u maximaal twee weken gratis kunt gebruiken. Via een app kunt u de resultaten van de meter bekijken en met een adviseur delen, als u dat wilt. De adviseur analyseert dan de gegevens en geeft u telefonisch of per e-mail adviezen over hoe u de kwaliteit van de lucht kunt verbeteren. Het overleg met de adviseur kost normaal gesproken € 35,-. Via tukwenjen.nl kunt u een kortingsvoucher* aanvragen die u kunt inleveren bij een adviesbureau dat deelneemt aan Tûk Wenjen. Zo is het overleg voor u helemaal gratis.

*De voucherregeling is nog onder voorbehoud en volgt naar waarschijnlijkheid in het nieuwe jaar. Via tukwenjen.nl kunt u hierover op de hoogte blijven.

Bron: Tusken de Marren, onderdeel van maandblad GrootdeFryskeMarren.