Waarom heeft mijn buurman een lager energieverbruik? Kan ik daar iets van leren? Deze vragen werden donderdagavond 29 maart gesteld in het Wapen van Langweer. Als onderdeel van het project ‘Goed Voorbeeld Doet Goed Volgen’ vond er een bijeenkomst plaats over ‘sluipverbruik’. Er doen zo’n 70 deelnemers (inwoners uit De Fryske Marren) mee aan het project, die nu zelf hun energieverbruik live kunnen monitoren.

Het project ‘Goed Voorbeeld Doet Goed Volgen’

bestaat uit het live monitoren van het energieverbruik van de bewoners middels een slimme energiemeter en een monitoringssysteem. Donderdag 29 maart vond de tweede bijeenkomst plaats waar deelnemers op een interactieve manier kennis maakten met het monitoringssysteem en inspiratie opdeden om energie te besparen. De deelnemers worden op de hoogte gehouden door een maandelijkse nieuwsbrief en berichten op Facebook, waarin de deelnemers zelf ervaringen en tips met elkaar kunnen delen en de ontwikkelingen van het project worden genoemd. De initiatiefnemers van het project zijn Energiecoöperatie Doniawerstal-Energie en Energie Coöperatie Dorp Centraal. Zij zagen de kans om de bewoners van De Fryske Marren bewuster te maken van hun energieverbruik. De uitvoering is en wordt gedaan door adviesbureau Ekwadraat en SAMEEN.

Tafelkleedsessie
Op 29 maart werd het Energiecafé georganiseerd in het Wapen van Langweer met als thema ‘Sluipverbruik’. Onder het genot van een kopje koffie werd er een presentatie gehouden waarbij onder

andere duidelijk werd wat sluipverbruik is, wat grote sluipverbruikers zijn en tips die de bewoners kunnen toepassen om sluipverbruik tegen te gaan. Na de presentatie zijn de bewoners aan het werk gezet middels een tafelkleedsessie. Op het tafelkleed hebben de bewoners antwoorden geschreven op een aantal vragen, zoals: Hoeveel is uw verbruik ‘s nachts? Wat kunt u doen om uw sluipverbruik te verminderen? Aan het einde van de bijeenkomst zijn de uitkomsten van elk tafelkleed besproken, zodat de bewoners van elkaar konden leren ‘Goed Voorbeeld Doet Goed Volgen’. Een deelnemer zei na afloop: ‘Nu begrijp ik nog beter hoe ik mijn energieverbruik kan volgen!’. Binnenkort vinden alle deelnemers de resultaten in de nieuwsbrief en op de Facebookpagina.

Monitoringssystemen geïnstalleerd
De laatste monitoringssystemen worden momenteel geïnstalleerd. Dit betekent dat alle deelnemers van dit project live hun energieverbruik kunnen monitoren en dus inzicht krijgen in hun energieverbruik. In totaal zijn zo’n 70 monitoringsystemen geïnstalleerd, waarvan drie bij scholen en één bij een garagebedrijf.

Voor de zomer gaat er nog een bijeenkomst plaatsvinden waarbij de inwoners actief mee kunnen doen om samen nog meer energie te gaan besparen!