Energieneutraal wonen aan het IJsselmeer

Dromen najagen in Friesland. Dat deed Karin! Ze kocht een kavel in haar geliefde Friesland en bouwde er een energieneutrale woning. Uiteraard ging dat niet van de ene op de andere dag. Karin is al jaren verliefd op Friesland. Op haar 55e maakt ze haar balans op. Wat wil ik? Wonen in Friesland, kan dat? Ze gaat actief onderzoeken wat haar mogelijkheden zijn. En voor verandering is actie nodig. Ze verkoopt haar woning, vindt sneller dan verwacht een woning op een fantastische plek in Friesland. Maar om deze woning toekomstbestendig en energieneutraal te maken is voor haar zo’n grote onderneming dat ze er van af ziet.

Energieneutraal en toekomstbestendig wonen

Ondertussen leest ze over de duurzame manier van bouwen van Sustainer Homes. Ze bezoekt een modelwoning, verdiept zich in de bouwmethode en is enthousiast. Haar oog valt op een mooie kavel in Elahuizen, aan het water. Karin is lange afstandszwemster en houdt van allerlei watersporten. De mogelijkheid om energieneutraal en toekomstbestendig te wonen komen op deze plek samen en ze gaat aan de slag. In november werd haar woning opgeleverd.

De woning is geheel van hout, heeft driedubbelglas, een warmtepomp, zonnepanelen en is daarmee een energie neutrale en toekomstbestendige woning. En voor het eerst in haar leven heeft Karin een auto. Een elektrische die ze thuis oplaadt. “Eerlijk gezegd heb ik echt moeten kijken lukt dat, past dat, een elektrische auto. Maar met zonnepanelen werd het interessant. In aanschaf is een elektrische auto best duur maar als je er in gaat verdiepen ontdek je mogelijkheden. Zo was het bij deze auto mogelijk de batterij te huren.”

Droom waarmaken

Dat is ook echt een boodschap van Karin: neem moeite om je in mogelijkheden te verdiepen. Als je dat niet doet, kom je ook niet tot verandering. Na alle inspanningen en veranderingen is ze nu trotse eigenaar van een energie neutrale woning op een prachtige plek en heeft ze haar droom waargemaakt.

Een vrouw staat naast een elektrische auto voor een huis met zonnepanelen.

Word een tûke bewenner

Heeft u ervaringen opgedaan met het duurzaam(er) maken van uw huis en vindt u het leuk om uw ervaringen te delen met anderen? Bijvoorbeeld doordat u vloerisolatie, HR++ glas of zonnepanelen heeft aangeschaft of een volledig energieneutrale woning heeft? Word ambassadeur, oftewel: een tûke bewenner! Tûk Wenjen zoekt tûke bewenners die hun verhaal willen doen.

Interesse? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op.

Benieuwd naar ervaringen van anderen uit De Fryske Marren? Meer ervaringsverhalen van ambassadeurs leest u hierboven.