Het 10-jarige energiebesparingsproject van Arjen de Ree

In 2015 interviewden we één van onze allereerste ambassadeurs van Tûk wenjen: Arjen de Ree uit Joure. Drie jaar later waren we benieuwd hoe het met de voortgang van zijn energiebesparende project ging. En deze maand zijn we weer terug bij Arjen. Wat zijn de nieuwste aanpassingen aan zijn woning en is zijn energierekening nog verder naar beneden gegaan?

“Wat leuk dat jim wer kontakt mei mij opnimme”, begint de Ree. “Der binne alwer nije oanpassingen oan ús hûs west wêrtroch ús enerzjyrekken fierder nei beneden gien is. Earder binne wij yn enerzjykosten fan   € 190,- yn ‘e moanne en no sitte wij al op € 45,-. Dit komt troch ús LED-ferljochtingplan, omdat wy de pelletkachel as haadferwaarming brûke, wij ynmiddels op in ynduksje-kookplaat iten sierde en waarm wetter brûke ut de nije Quooker.

Pelletkachel

Door de pelletkachel als hoofdverwarming te gebruiken en een aantal aanpassingen in de nieuwe keuken, wordt er automatisch minder gebruik gemaakt van de cv-ketel en dus ook minder gas verbruikt. “Troch it ynstallearjen fan in Quooker en net alle dagen te dûsen, brûke wij no noch mar circa 100 m3 gas yn it jier. De pelletkachel is ek in goeie ynfestearring west. Al wolle minsken noch wolries kommintaar ha op de utstjit fan fijnstof. Begryplik mar ek hjir binne wer oplossings foar”, aldus de Ree.

De pelletkachel is sterk in opkomst en haalt rendementen van ongeveer 90 procent. De geperste (afval) houtkorrels zijn constant van verbrandingswaarde, omdat ze geperst zijn uit een mix van diverse houtsoorten. Ze zijn per korrel te doseren tot de optimale brandstof hoeveelheid. Ook de aan- en afvoer van lucht wordt optimaal geregeld met elektrische gestuurde ventilatoren. Een hoger rendement betekent ook een volledige verbranding waardoor de fijnstof uitstoot veel minder is dan bij de traditionele houtkachel. Nu levert elke houtverbranding fijnstof op, dus ook een pelletkachel produceert fijnstof. Tegenwoordig kunnen bij pelletkachels fijnstoffilters gebruikt worden om wel tot 95 procent van het fijnstof uit de rookgassen weg te filteren.

Bewust van energieverbruik

De Ree is nog steeds heel bewust bezig met zijn energieverbruik. Door het verliezen van zijn baan is hij anders naar de energiekosten gaan kijken, maar ook hoe hij het beste kan investeren. Hij houdt in een Excel-bestand niet alleen de meterstanden bij, maar ook gas en water. Dit is ook een tip die hij andere mensen mee wil geven. Van Ree is van mening dat mensen wel willen veranderen maar vaak tegen de hoge kosten opkijken. “It bijhalden fan in Excel-bestand makket it ynsichtlik wat we besparje. Tsjinwurdich is dit al sa’n € 160,- yn de moanne yn fergelyk mei earst. Dit ferskil doch ik yn in nij potsje foar myn folgjende projekt, de oankeap fan mear sinnepanielen en in sinneboiler”.

 ‘It bewust wurden fan jo enerzjyferbrûk fyn ik belangryk, omdat dêr in priiskaartsje oan hinget. Doel is om aanst enerzjyneutraal te wurden, sa dat ik net mear ôfhinklik bin fan de grutte enerzjyreuzen, dus selsfoarsjennend.’

Andere mensen inspireren

De Ree vertelt graag over zijn 10 jaren project en wil graag andere mensen inspireren. “At minsken ynteresse ha of mear witte wolle, binne se altyd wolkom by my. Ik lit se graach myn hûs sjen. Wilt u graag in contact komen met Arjen de Ree? Dan kunt u ons een bericht sturen via het contactformulier op de website.

Een man met een snor voor een bakstenen gebouw.

Word een tûke bewenner

Heeft u ervaringen opgedaan met het duurzaam(er) maken van uw huis en vindt u het leuk om uw ervaringen te delen met anderen? Bijvoorbeeld doordat u vloerisolatie, HR++ glas of zonnepanelen heeft aangeschaft of een volledig energieneutrale woning heeft? Word ambassadeur, oftewel: een tûke bewenner! Tûk Wenjen zoekt tûke bewenners die hun verhaal willen doen.

Interesse? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op.

Benieuwd naar ervaringen van anderen uit De Fryske Marren? Meer ervaringsverhalen van ambassadeurs leest u hierboven.