Hans Geul is eigenaar van een vrijstaande woning in Lemmer, die hij in twee jaar tijd volledig energieneutraal heeft gemaakt. Wat begon als een kostenbesparend project is uitgegroeid tot een milieubewuster leven. Omdat Hans zelf ervaart hoeveel voordelen de aanpassingen hebben, zowel financieel als voor het milieu, vertelt hij er graag meer over.
“Aanvankelijk ben ik in 2016, na aankoop van onze woning, begonnen met het aanschaffen van zonnepanelen, puur uit een kostenbesparend oogpunt”, begint Hans. “Naast de 30 zonnepanelen heb ik destijds een hybride warmtepomp aangeschaft, de zonnepanelen en de hybride warmtepomp waren toen voldoende om onze woning en hybride auto te voorzien van onder anderen stroom”. Een hybride warmtepomp werkt op stroom en wordt aan de cv-ketel gekoppeld. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken. Deze aanpassingen zorgden voor een daling in de energierekening. Maar het verbruik van gas bleef hoog.
‘Door de juiste investeringen help je niet alleen het milieu maar profiteer je ook van een goed financieel rendement’
“We gebruikten met een tweepersoons huishouden daarna toch nog 1900 m3 per jaar”, vertelt Hans. “Dat moet anders kunnen”. Daarom werd er in 2018 gekozen voor de aanschaf van een volledige warmtepomp. Met een volledige warmtepomp is een woning volledig van het gas af en verlaagd een huishouden de CO2 uitstoot met wel 30 tot 45 procent. “Omdat een warmtepomp best wel wat stroom verbruikt, hebben we ook meer zonnepanelen aangeschaft. Nu zorgen in totaal 53 zonnepanelen voor voldoende stroom om zowel de woning, de warmtepomp als de inmiddels volledig elektrische auto te voorzien van stroom. En we houden zelfs nog stroom over. Dit maakt dat wij geen energiekosten meer hebben en krijgen gemiddeld
€ 300,- tot € 400,- per jaar terug. Het geeft een gevoel van vrijheid en tegelijkertijd draag je bij aan een beter milieu”.
Een woning energieneutraal maken kan veel kosten met zich meebrengen en kan mensen afschrikken. Maar daarentegen is er ook subsidie beschikbaar. “Maak gebruik van deze subsidie en durf te investeren”, motiveert Hans. “Het levert uiteindelijk een win-win situatie op voor ons allemaal”.
Meer informatie over de mogelijkheden om uw woning energieneutraal te maken en de bijbehorende subsidies vindt u op de website van Tûk Wenjen. Of kies voor een onafhankelijk basis energieadviesgesprek.