‘Het geeft een goed gevoel dat je zelf alles opwekt’

Twaalf zonnepanelen, een biomassaketel, twee zonnecollectoren, HR++ beglazing, geïsoleerde dakrenovatieplaten, nieuwe dakbedekking en geïsoleerde spouwmuren. Door alle energiebesparende maatregelen leeft de familie Put inmiddels zonder cv-ketel én gasmeter in hun vrijstaande woning uit de jaren 70’ in Joure. En dat allemaal binnen een jaar.

In gesprek met een energieadviseur

Vorig jaar bracht een deelnemende energieadviseur van Tûk Wenjen een bezoek aan huis bij Agetha en Ludwig Put. Zij wilden graag inzicht in de maatregelen die zij konden nemen om energiezuiniger te wonen. Ook het wooncomfort kon nog worden verhoogd, evenals de waarde van de woning. En hoe mooi zou het zijn dat de woonlasten in de toekomst werden gestabiliseerd, of nog beter: verlaagd. De adviseur kwam langs en besprak de wensen van de familie Put en stelde vervolgens een adviesrapport op over de nog te nemen energiebesparende maatregelen. Zo gezegd, zo gedaan. Het echtpaar ging al snel aan de slag met het verstrekte advies.

Zelf opwekken van elektra

Voor het opwekken van voldoende elektra zijn er op de woning twaalf zonnepanelen geplaatst. De cv-ketel is vervolgens afgekoppeld en op het bestaande systeem van leidingen en radiatoren is een biomassaketel geplaatst. Ludwig: “Ik wilde graag een biomassaketel op pellets omdat deze geen stank- en geluidsoverlast veroorzaakt. In de toekomst wil ik misschien meer elektrisch gaan verwarmen met infrarood panelen om op deze manier weer pellets kan uitsparen.”

Naast de biomassaketel is een 350 liter voorraad buffervat voor het warmwater en de verwarming geplaatst. Ook zijn er op het platte dak twee zonnecollectoren aangebracht welke het water in het buffervat opwarmen. Op die manier verwarmt de biomassaketel dus alleen wanneer de zonnecollectoren dit niet alleen kunnen.

Subsidie op biomassaketel en zonnepanelen

Op de biomassaketel heeft de familie Put subsidie t.w.v. € 1.250,- ontvangen. Daarnaast kon de 21 procent btw op de zonnepanelen worden teruggevraagd. Dit scheelde ook nog zo’n € 1.500 ,-.

Isoleren is warmte winnen

Daarnaast heeft de familie Put veel isolerende maatregelen aan de woning getroffen om zo de warmte in het huis goed vast te houden. Daarbij is het hellend dak voorzien van geïsoleerde dakrenovatieplaten, zijn de betonnen sneldek dakpannen vervangen voor geglazuurde dakpannen en is het platte dak voorzien van isolatieplaten en nieuwe dakbedekking. Tot slot zijn er kunststof kozijnen geplaatst met HR++ beglazing en zijn de spouwmuren voor zover mogelijk na geïsoleerd.

Energieneutraal wonen geeft een goed gevoel

Door alle energiebesparende maatregelen is het gasverbruik uiteindelijk teruggebracht naar 0. Om het verschil aan geven: het gasverbruik was eerder ongeveer 3000 m3 per jaar. En het elektrische verbruik was rond de 3600 kwh. De gasmeter wordt binnenkort dan ook verwijderd. Agetha en Ludwig: “het wooncomfort is merkbaar verbeterd. Ook geeft het een goed gevoel dat je zelf alles opwekt en veel minder afhankelijk bent van energieleveranciers.”

Ook hun vrijstaande bedrijfshal, die zich achter de woning bevindt, hebben Ludwig en Agetha inmiddels energieneutraal gemaakt. Daar liggen zestien zonnepanelen op het dak en wordt het kantoor met infraroodpanelen verwarmd.

Wilt u ook aan de slag met energiebesparende maatregelen? De deelnemende energieadviseurs van Tûk Wenjen helpen u hier graag bij.

Zonnepanelen op het dak van een huis.

Word een tûke bewenner

Heeft u ervaringen opgedaan met het duurzaam(er) maken van uw huis en vindt u het leuk om uw ervaringen te delen met anderen? Bijvoorbeeld doordat u vloerisolatie, HR++ glas of zonnepanelen heeft aangeschaft of een volledig energieneutrale woning heeft? Word ambassadeur, oftewel: een tûke bewenner! Tûk Wenjen zoekt tûke bewenners die hun verhaal willen doen.

Interesse? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op.

Benieuwd naar ervaringen van anderen uit De Fryske Marren? Meer ervaringsverhalen van ambassadeurs leest u hierboven.