‘Zowel privé als op mijn werk ben ik bezig met verduurzaming en het milieu’

In 2015 is huiseigenaar Lammert Hettema gestart met het verduurzamen van zijn vrijstaande woning in Oudehaske. Na een informatieavond van Tûk Wenjen en ‘eigen research’ is Lammert begonnen met verschillende aanpassingen aan zijn woning. Niet alleen privé, maar ook op zijn werk is Lammert bezig met het milieu. Wij zijn erg benieuwd naar zijn ervaringen.

“Onze belangrijkste reden om aan de slag te gaan met verduurzamen is niet alleen het verlagen van de energiekosten, maar we zien het ook als meerwaarde van de woning”, begint Lammert. “Daarnaast vinden we het belangrijk om iets terug te doen voor het milieu. Ook op mijn werk ben ik veel bezig met het milieu, verduurzaming en recycling. Of beter gezegd: Cradle to Cradle (C2C). Dat betekent dat elke grondstof en elk materiaal dat voor een product gebruikt wordt ook weer herbruikbaar moet zijn. Dat is bij recycling vaak ook het geval, maar wat C2C nog een extra dimensie geeft is het feit dat de grondstof geen waarde mag verliezen bij het hergebruik. Het gaat hierbij dus om upcycling. Dan kan onze eigen woning zeker niet achter blijven”.

Energielabel A

“De afgelopen vijf jaar hebben we 18 zonnepanelen laten plaatsen, HR++ glas laten zetten op de benedenverdieping, zijn de spouwmuren en kruipruimte geïsoleerd en hebben we onze dakkapel op de bovenverdieping beter geïsoleerd. Daarnaast was de CV-ketel eerder al een keer vervangen. In totaal was dit toch wel een investering. Denk aan € 6.000,- waarvan € 2.000,- subsidie voor alle wand- en vloerisolatie en het HR++ glas. Voor de 18 zonnepanelen hebben we een investering gedaan van € 7.000,- waarvan we de btw hebben teruggekregen. Door alle aanpassingen is onze energierekening beduidend lager en heeft onze woning een energielabel A gekregen”, vertelt Lammert.

Toekomstplannen

“Voor de toekomst zouden we nog kunnen overwegen om een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming/koeling aan te schaffen, maar hier wil ik mij eerst beter in verdiepen. Ook volledig gasloos zijn klinkt erg interessant”, vertelt Lammert. “Als advies zou ik aan de mensen willen meegeven dat het wellicht financieel in eerste instantie een drempel kan zijn om je woning te verduurzamen, maar uiteindelijk betaald het zich wel uit”.

Meer informatie?

Meer informatie over de mogelijkheden om uw woning energieneutraal te maken vindt u op de webpagina ‘Het gasloos en energieneutraal adviesgesprek’. Of kies voor een onafhankelijk basis energieadviesgesprek. Meer informatie over subsidies vindt u op op de webpagina ‘Subsidies’.

Een man staat op het balkon van een huis.

Word een tûke bewenner

Heeft u ervaringen opgedaan met het duurzaam(er) maken van uw huis en vindt u het leuk om uw ervaringen te delen met anderen? Bijvoorbeeld doordat u vloerisolatie, HR++ glas of zonnepanelen heeft aangeschaft of een volledig energieneutrale woning heeft? Word ambassadeur, oftewel: een tûke bewenner! Tûk Wenjen zoekt tûke bewenners die hun verhaal willen doen.

Interesse? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op.

Benieuwd naar ervaringen van anderen uit De Fryske Marren? Meer ervaringsverhalen van ambassadeurs leest u hierboven.